Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2011

ΦΕΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΑ ΠΑΓΩΤΑ!!!



Τώρα που έρχεται το καλοκαίρι καλό είναι να έχουμε υπ' όψη μας κάποια απλά
πράγματα για τα παγωτά που θα καταναλώσουμε.

Αυτό το καλοκαίρι, όλες σχεδόν οι εταιρείες παγωτών αποφάσισαν να "πιάσουν
στον ύπνο" τους καταναλωτές.

Οι ανυποψίαστοι καταναλωτές λοιπόν (και φέτος) προτιμούν τα δροσιστικά
παγωτά των διαφόρων εταιρειών στην αντιμετώπιση της ζέστης.
Η απάτη όμως κρύβεται καλά, έντεχνα και αποτελεσματικά.
Αν κοιτάξουμε στην σύσταση (στο σημείο που αναφέρονται τα συστατικά)
θα δούμε πως τιτλοφορείται "παγωμένο γλύκισμα".

Οι καταναλωτές δεν δίνουν προσοχή διότι πολύ απλά δεν ξέρουν τη διαφορά που
αξίζει να τη δούμε αναλυτικότερα:

Η διαφορά είναι τεράστια... Το παγωτό υποχρεούται να γίνεται από γάλα φρέσκο
(ή σκόνη) και όλα τα λιπαρά που εμπεριέχονται σε αυτό να προέρχονται από το γάλα.

Απαγορεύεται λοιπόν από τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών
(ο ΚΤΠ συνοψίζει τις νομικές προδιαγραφές όλων των κυκλοφορούντων τροφίμων)
η οποιαδήποτε προσθήκη λιπαρών που δεν έχουν σχέση με το γάλα.

Στα παγωμένα γλυκίσματα τώρα, υπάρχει ελευθερία προσθήκης φυτικών λιπαρών
όπως ηλιέλαιο, καρυδέλαιο, φοινικέλαιο, αραπέλαιο και όποια άλλη μαργαρίνη
φαντάζεστε (και τους συμφέρει).

Το ηλιέλαιο αποφεύγεται γιατί δημιουργεί πρόβλημα στην ομοιογένεια του
τελικού προϊόντος, άρα μην ανησυχείτε για μολυσμένο με ορυκτέλαια ηλιέλαιο.

Ωστόσο, ως επί το πλείστον χρησιμοποιείται το καρυδέλαιο το οποίο είναι
έλαιο "παχύ" και ταιριάζει στην υφή του τελικού προϊόντος (παγωμένου
γλυκίσματος για να μην ξεχνάμε).

Το καρυδέλαιο, το ξέρετε πιστεύω πολλά χρόνια από τα αντηλιακά.
Έδινε το χρώμα, ως φυσική χρωστική, και την υφή σε όλα τα αντηλιακά τύπου
Coppertone(ο τόνος του χαλκού).
Πιστεύω να μη σας πειράζει αν το εντερικό σας σύστημα λαμβάνει το "επιθυμητό μαύρισμα"
εσωτερικά χωρίς κόπο...

Σε κάθε περίπτωση το ζήτημα είναι διπλό:
Αφενός παραπλανάται ο καταναλωτής διότι οι εταιρείες που παράγουν παγωμένα
γλυκίσματα στις ιστοσελίδες τους τα αναφέρουν ως κατηγορία παγωτών για
λόγους μάρκετινγκ κι όχι ως παγωμένα γλυκίσματα.

Αφετέρου το παγωμένο γλύκισμα είναι ποιοτικά υποδεέστερο προϊόν κατά κοινή
επιστημονική ομολογία σε σχέση με το παγωτό, λόγω της αφαίρεσης ζωικού
λίπους (αποβουτυρωμένο γάλα σκόνη) και της προσθήκης φυτικών λιπαρών.

Λόγος για όλα τα παραπάνω; Μαντέψτε... Σας λέει κάτι η λέξη κέρδος;

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε καμιά διαφήμιση της τηλεόρασης δεν αναφέρεται
προφορικά ή γραπτά η λέξη παγωτό. Έχει αντικατασταθεί με ατάκες
"Απόλαυση", "Δροσιά", "Παγωμένη Δροσιά" και άλλα κωμικά.

Ψάξτε στο παγωτό (που νομίσατε ότι πήρατε) τη σύσταση και θα διαπιστώσετε
ότι δώσατε τα ωραία ευρώ σας για ένα "παγωμένο γλύκισμα".

1 σχόλιο:

  1. Ετσι ακριβώς είναι ! το είχα διαβάσει σ'ενα μειλ που μου στείλανε και το κοιταξα στα σουπερ μάρκετ και πράγματι τα περισσότερα που εμεις νομίζουμε παγωτά αναφέρονται σαν παγωμένα γλυκίσματα, ιδιαίτερα στις μαρκες των σ/μ - το διαπίστωσα εγώ με την μάρκα του ''Γαλαξίας''. Απο ότι είδα μόνο τα παρφέ τελικά γράφανε ''παγωτό'' !!!!!

    τελικά όλα είναι για το κέρδος !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    καλό απογευμά και καλή βδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή